1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

Cannot get UO full screen, anyone has an idea why ?

Discussion in 'UHall' started by popps, Mar 17, 2014.

  1. popps

    popps Always Present
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 27, 2004
    Messages:
    13,445
    Likes Received:
    461
    When pressing ALT+ENTER UO from windowed mode goes full screen which means, I ONLY see UO om my display, no task bars no nothing BUT, the actual game window does NOT occupy the entire screen but only a reduced portion of the screen and around it there is a BLACK BACKGROUND.

    I thought I needed to resize the game window to occupy the black area of the screen when if I try to pull the external borders nothing happens, and Ican only "move" the game window around the black background.

    Problem is, that I want the game window to occupy the entire screen without NO BLACK BACKGROUND AREA to display.

    Anyone knows if there is some particular setting that I need to switch on or off ?

    Thank you very much.
     
  2. DJAd

    DJAd Stratics Legend
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    7,943
    Likes Received:
    3,602
    Classic client or enhanced?
     
  3. Smoot

    Smoot Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    Nov 17, 2009
    Messages:
    6,784
    Likes Received:
    3,586
    i used to play uo classic fullscreen. somehow i found a setting where game box filled most of the screen without looking disorted or cutting much off. Somewhere along the lines i had automatic updates and messed with it and now fullscreen UO looks horrible, blurry, flashes white, just terrible. i tried for hours to get it back to how it was but gave up.
     
  4. Lady Michelle

    Lady Michelle Sprite Full SP
    Stratics Veteran The DarkOutlaws, TDO

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    2,452
    Likes Received:
    1,114
    classic client to get full screen i set screen resolution to 800x600
    when done playing uo i go back to normal screen
     
    #4 Lady Michelle, Mar 17, 2014
    Last edited: Mar 17, 2014
  5. Merus

    Merus Babbling Loonie
    Stratics Veteran CasteoftheForgotten

    Joined:
    Aug 10, 2010
    Messages:
    2,639
    Likes Received:
    2,094
    Get a smaller monitor?
     
    kelmo and DJAd like this.
  6. thejammonster

    thejammonster Visitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jul 7, 2008
    Messages:
    23
    Likes Received:
    5
    in the options there is a setting for the resolution to use when playing fullscreen (either 800x600 or 1024x768, I can't remember). set your monitor to that resolution while you are playing UO, as Michelle mentioned.
     
  7. The Zog historian

    The Zog historian Babbling Loonie
    Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    870
    Yes. "Full screen resolution" and "Game Play Window Size" need to match, if the full screen display is to have no border.

    Full screen display looks nice an old CRT that can make pixels fit any size to minimum, but because the CC has no antialiasing, it looks pretty crummy on LCD monitors.

    fullscreen.jpg
     
    Sauteed Onion likes this.
  8. popps

    popps Always Present
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 27, 2004
    Messages:
    13,445
    Likes Received:
    461
    Classic Client
     
  9. Viper09

    Viper09 Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    6,680
    Likes Received:
    824
    That's your answer right there. Classic client has never been able to actually be full screen unless you run on a much lower resolution (800x600).
     
  10. Dermott of LS

    Dermott of LS UOEC Modder
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    5,320
    Likes Received:
    528
    ...

    Classic Client as shown will only appear in 640x480 or 800x600 with the rest being black client space.

    Enhanced Client will allow you to resize the gameplay window to (almost) any size above a certain minimum.

    If you want the Classic Client to fill your entire screen, you'll have to set the monitor's resolution in Windows to 800x600 or 640x480 before going to full screen.
     
    Taylor likes this.
  11. The Zog historian

    The Zog historian Babbling Loonie
    Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    870
    Full screen mode, in UO or other games, should override the screen resolution set in Windows, as long as the monitor is capable of the resolution.
     
  12. Dermott of LS

    Dermott of LS UOEC Modder
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    5,320
    Likes Received:
    528
    ...

    It used to do that until T2A added the "Big Window" client which has been the standard since. The "Big Window" at the time was the fact that the UO gameplay window expanded from 640x480 to 800x600. The rest at any higher resolution was still part of the "client window" as a whole, but remained as useable black space so that you could put UI elements outside of the gameplay window. You are also correct in your earlier post that the Fullscreen Resolution and Gameplay Window need to be the same size for the gameplay window to take up the whole screen, and that on LCD monitors this tends to have less than stellar results.

    (as an aside I'm currently re-reading the novel you sig quote originates, into the third part as of this week)
     
  13. The Zog historian

    The Zog historian Babbling Loonie
    Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    870
    We're talking about different things, I think. I'm talking about going full screen, which will make the video card output whatever UO's fullscreen resolution is set to, regardless of Windows' video settings, as long as the monitor can handle it. On non-4:3 monitors, the picture will be stretched horizontally.
     
  14. Dermott of LS

    Dermott of LS UOEC Modder
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    5,320
    Likes Received:
    528
    ...

    Yes and you're right in that regard. Also, even on 4:3 LCD monitors that have higher native resolutions, the image will be lesser quality due to the monitor being forced outside of that native resolution.

    Basically, lower res/older games and higher res LCD don't mix very well.

    Different parts of the same big client picture, really.