1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

Classic Client patch!

Discussion in 'UHall' started by Aurelius, Mar 12, 2012.

  1. Aurelius

    Aurelius Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 26, 2004
    Messages:
    2,756
    Likes Received:
    689
    Classic client users be aware we just got a rather big patch....

    Launches a file unpacking process in a DOS screen - if it looks like that has hung on an error, do NOT shut it down! It's still working, just takes a couple of minutes - and when it's over and you relaunch the client, you will see it now does the 'file check' that EC does, and you'll get a 444 meg patch...
     
  2. Storm

    Storm UO Forum Moderator
    Moderator Professional Premium Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    361
    yes it now uses the same patcher it appears as the EC that's a good thing!
     
  3. Mapper

    Mapper Crazed Zealot
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Oct 24, 2005
    Messages:
    3,528
    Likes Received:
    110
    I didn't have to relaunch the client, Give it some time. :D
     
  4. Kylie Kinslayer

    Kylie Kinslayer Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    4,959
    Likes Received:
    1,516
    Well dang. Wish they had included that in the patch notes or something. Closed it out and now UO Assist can not find UO and is all F'ed up.

    *goes back to trying to solve the problem*
     
  5. Storm

    Storm UO Forum Moderator
    Moderator Professional Premium Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    361
    after you get it patched correctly Uoassist should come back on the next launch ...mine did
     
    Kylie Kinslayer likes this.
  6. Kylie Kinslayer

    Kylie Kinslayer Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    4,959
    Likes Received:
    1,516
    Cool, thanks. Up and running again.
     
  7. SirZ

    SirZ Journeyman
    Stratics Veteran

    Joined:
    Dec 17, 2008
    Messages:
    283
    Likes Received:
    19
    Nice job UO Team.

    The next suggestion - increasing the game window size. After that you'll be a gods :)
     
  8. Cetric

    Cetric Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 1, 2008
    Messages:
    4,110
    Likes Received:
    907
    buggy... kept getting errors but now its running the ec patch screen as reported. sheesh, a headup would of been nice lol.
     
  9. Mapper

    Mapper Crazed Zealot
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Oct 24, 2005
    Messages:
    3,528
    Likes Received:
    110
    UOAssist fine here thankfully.
     
  10. Mapper

    Mapper Crazed Zealot
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Oct 24, 2005
    Messages:
    3,528
    Likes Received:
    110
    Okay something is odd.

    Open via 2D as usual, it loads fine.

    Open with UOA the following happens at once: Client opens, UOA opens, Patcher opens (note: alongside the client). Client/UOA login and work fine however the patcher downloads an 18MB file called gumpartLegacyMUL.uop EACH TIME.
     
  11. dizzylish

    dizzylish Guest

    What i can tell i can not run 2 chars at the same time now
     
  12. Tina Small

    Tina Small Stratics Legend
    Stratics Veteran 4H

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    7,539
    Likes Received:
    1,932
    Yep, looks like the team has effectively killed the ability to run two copies of the classic client at the same time. Good-bye to being able to hand stuff between characters on different accounts on shards where you don't have a house to use for exchanging stuff. Grrrrr!
     
  13. Cetric

    Cetric Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 1, 2008
    Messages:
    4,110
    Likes Received:
    907
    ughhhh!!!
     
  14. dizzylish

    dizzylish Guest

    Lmao just did alittle programming can be bypassed
     
  15. Mapper

    Mapper Crazed Zealot
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Oct 24, 2005
    Messages:
    3,528
    Likes Received:
    110
    You can create a shortcut of client.exe and pop it on your desktop, you can quite easily load more than one client that way.
     
    Tina Small likes this.
  16. Tina Small

    Tina Small Stratics Legend
    Stratics Veteran 4H

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    7,539
    Likes Received:
    1,932
    Thank you! That worked.
     
  17. Storm

    Storm UO Forum Moderator
    Moderator Professional Premium Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    361
    I just loaded both clients and it seemed fine to load both
     
  18. Tina Small

    Tina Small Stratics Legend
    Stratics Veteran 4H

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    7,539
    Likes Received:
    1,932
    Maybe your machine has more memory than mine does! I couldn't get it to work with running 2 copies from uo.exe. (And I haven't used UO Assist in almost two years, so that wasn't the problem either.)
     
  19. Storm

    Storm UO Forum Moderator
    Moderator Professional Premium Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    361
    I loaded EC and CC fyi
     
  20. Aurelius

    Aurelius Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 26, 2004
    Messages:
    2,756
    Likes Received:
    689
    I'm losing count here, so many small patches after the big one! Restarted the client, and got another... so far I think I've gone through 7.0.24.1 .2 and now on .3 .... all in the last couple of hours...
     
  21. Cetric

    Cetric Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 1, 2008
    Messages:
    4,110
    Likes Received:
    907
    it does that 18mb patch everytime you run uo, even if you don't have uoassist up. if you run it from the default uo shortcut it does it too. I hope everytime i open uo its not adding another 18mb file..... will take forever to get in game in you client crash lol.
     
  22. Daelomin

    Daelomin Journeyman
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 13, 2008
    Messages:
    204
    Likes Received:
    32
    Mine behaves similar. It works finw with no assist, but when I run via assist it downloads the same file as you but I also get an error message. UO+assist seem to work OK... odd
     
  23. Tina Small

    Tina Small Stratics Legend
    Stratics Veteran 4H

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    7,539
    Likes Received:
    1,932
    I've given up trying to run EC. It used to run fine on my older laptop (well, other than making it so hot I thought it would melt), but I just get a black screen half a second after I log in on my newer laptop. Even though I'd like to use the EC again, I've given up trying to figure out why it won't run.
     
  24. Aurelius

    Aurelius Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 26, 2004
    Messages:
    2,756
    Likes Received:
    689
    I have managed to get two copies of classic running at once, but I've always had two complete installations of the whole thing, in two different directories - paranoia about shared files and a need for two seperate journal log files meant that was my best solution!
     
  25. dizzylish

    dizzylish Guest

    Run the same client 2 times it will not work, not both enhanced and classic
     
  26. Bleak

    Bleak UO Software Engineer
    VIP Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 18, 2010
    Messages:
    372
    Likes Received:
    734
    Players that are having issues patching up to the latest client please verify the following:
    1) The client executable is not running when you start the patcher and once the patch process is complete you are viewing the new classic patch window.
    2) You must use UO.exe to start the patcher. If you launch the game using UOAssist it will attempt to open both the client and the patcher which will cause patching issues. UOAssist must resolve this issue.
    3) You will still be able to run multiple clients by running the client executable.
     
  27. Sevin0oo0

    Sevin0oo0 Guest

    Started by UO.exe, wait for patching, Done login
    log out
    Started by UO.exe,patched 2 files wait for patching again login
    log out
    Started by UO.exe - doing that xx/390 again
    UOA starts client, and Patcher runs again, more wait

    What now chief? Wait every time to close the patcher?
     
  28. Aurelius

    Aurelius Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 26, 2004
    Messages:
    2,756
    Likes Received:
    689
    The xx/390 looks to be more a client version (and maybe for some files integrity?) check, since there is no data transfer going on while that is filling up - I suspect the UOA problem is it can't quite interpret the new file structure, so tells the client to patch :( Can't think of an easy way round that, since I have never used Assist....
     
  29. Cetric

    Cetric Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 1, 2008
    Messages:
    4,110
    Likes Received:
    907
    Its broken regardless of uoassist. As for the uoassist part, i sure hope tugsoft is willing to edit it since there was no notice given.
     
  30. Mandrake of DF

    Mandrake of DF Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    Oct 13, 2009
    Messages:
    854
    Likes Received:
    323
    If you go to settings when UOA starts, you can choose it to start a file of your own destination. Do that - and choose client.exe.

    For to patch, start uo.exe and let it patch - for to play, start uoa.exe.
     
  31. Sevin0oo0

    Sevin0oo0 Guest

    got yet another patch, at the end it showed the "/390b" maybe i'm done?
    But we'll need more icons now, Assist and a separate one if we want to see if we need patching?
    So with all this patching, if I wanted to try the EC client, do I still need to d/l more, and go thru thios again?
    The patcher is slow as crap, but for those that wanted the client to do a 'files integrity check' before running, this would make a good preview
     
  32. S.P.A

    S.P.A Journeyman
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Oct 28, 2000
    Messages:
    235
    Likes Received:
    55
    Actually, that doesn't solve the problem.

    Even if you set that, UOAssist still starts UOPatch.exe first, and that is what is causing the problem. Go try it, I just did to prove it.

    The only workaround that I've proved is working is in my thread here.
     
  33. Pawain

    Pawain Crazed Zealot
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Nov 1, 2003
    Messages:
    3,703
    Likes Received:
    147
    Thanks, I got addicted to that while moving things into a new house.
     
  34. Hunters' Moon

    Hunters' Moon Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Oct 19, 2004
    Messages:
    4,271
    Likes Received:
    120
    What was all added in this patch? All I have noticed so far is a new log in screen and that the snow is gone.
     
  35. Kylie Kinslayer

    Kylie Kinslayer Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Feb 12, 2005
    Messages:
    4,959
    Likes Received:
    1,516
  36. Czarina

    Czarina Slightly Crazed
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    26
    grrr i keep getting patch error over and over and over and over and over and over
     
  37. Czarina

    Czarina Slightly Crazed
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    26
    and over and over and over again
     
  38. S.P.A

    S.P.A Journeyman
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Oct 28, 2000
    Messages:
    235
    Likes Received:
    55
    Try one of the two methods I have documented here.
     
  39. Czarina

    Czarina Slightly Crazed
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    26
    grrr okay im going to give it 2 more tries before i decide i dont have the patience for this stupid crap they pull. Not all of us are techno gurus that know how to tweak files and junk just to patch a game that we have had absolutly no problem getting to patch for near 14 years now! This is totaly stupid i shouldnt have to the last 5 hours screwing with this. Two more tries before i just cancel accounts and let my crap decay.

    I should add im not going to reinstall this game again or download the stupid client again. last time it took me 8 days to download and patch it all.
     
  40. Ezekiel Zane

    Ezekiel Zane Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 29, 2003
    Messages:
    4,556
    Likes Received:
    113
    Well, first of all maybe you can describe how you are attempting to start UO? Ultima Online "shortcut" or UO Assist "shortcut"? Then we can go from there.

    You should also delete the contents of the Patch folder whenever you encounter errors and a failed patch, before you try again.
     
  41. Czarina

    Czarina Slightly Crazed
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    26

    I tried 10 times from the uo.exe file and it would go smoothly for a while then i would get a patch error message. Im trying from the uopatch.exe file now to see if that makes a difference. my patch folder actualy shows no content and im not sure why.
     
  42. Ezekiel Zane

    Ezekiel Zane Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 29, 2003
    Messages:
    4,556
    Likes Received:
    113
    Well, when there's errors, I believe it's supposed to auto-delete the contents of that folder. That's why when you do get a failed patch repeatedly you should check to make sure it's empty.

    Hmm, starting from uo.exe and 10 fails. Ouch. I'm thinking. If I can help I'll post.
     
  43. Czarina

    Czarina Slightly Crazed
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 15, 2008
    Messages:
    1,274
    Likes Received:
    26
    I just got failed patch again. it wont let me copy and paste what the error message says so im going to type it out.

    Patch error!
    The patch client was unable to retrieve the file
    [base/unpacked/e517ea935f837cf7] from the patch server (0 total errors encountered). Please try the patch operation again in a short while.

    Thats what the little window that popped up keeps saying.
     
  44. Ezekiel Zane

    Ezekiel Zane Grand Inquisitor
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 29, 2003
    Messages:
    4,556
    Likes Received:
    113
    Well that one's stumped me. I seen that Bleak was still around a moment ago but now he's gone.