1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

Graphics card problems on CC and EC

Discussion in 'UO Siege Perilous' started by Callador44, Nov 10, 2012.

  1. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    to begin with i am using a Radeon HD6450 video card, and have been since Febuary. it worked fine until recently. The problem i am having is hard to discribe. I get a break in the screen that makes the picture look wavey and causes Lag while walking or runnin. the line looks like a vissable server line (but it isn't actualy a server line). It runs from top to bottem and shifts the pixels on the right side as the character moves across the screen. it is clearest if i am in my house. I switched to an older vid card and the problem went away. Ok, so you that it is a bad card, but wait. Today i bought a new Radeon with 2gb memory and the problem returned. I can reduce it to almost nothing if i lower the reselution to the largest setting i can get but then the screen is vertualy unplayable. I think i have tried every trick in the book so i am asking if maybe some of you might have an idea or two that might work. I am using windows xp. Also my wife plays on a different computer, using the same internet connection and has no problems so we have eliminated that as the cause of lag.​
     
  2. cazador

    cazador Crazed Zealot
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    3,772
    Likes Received:
    1,524
    I had the same issue..replaced the video card issue went away..
     
  3. Ron Silverbeard

    Ron Silverbeard Certifiable
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    1,741
    Likes Received:
    576
    sounds like a driver problem, make sure you grt the latestninstalled IF they still supported by XP which isnt supported by MS anymore
     
  4. IanJames

    IanJames Certifiable
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    1,769
    Likes Received:
    101
    Yeah, I'd agree that it's a driver problem. Update it if possible, or reinstall the driver
     
  5. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Thank you for your input. The vid card i am using is brand new out of the box. i checked the driver and it is the newest version they have for the AMD Radeon 6450. I have a feeling it is something to do with the game itself. either that or i have a problem with the motherboard on this computer.
     
  6. Lyconis

    Lyconis Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 20, 2008
    Messages:
    508
    Likes Received:
    68
    XP SP3 is still under extended support until April 8th 2014.
    Please upgrade your browser - Microsoft Windows


    I run Debian Linux and play UO through VirtualBox with XP SP3 on a 6850 and haven't had any problems. However running it through VirtualBox means the Windows drivers are different.

    The old video card may help point you to the problem.
    • Does that old video card require as much power?
    • Does it use the same port?
    Those two questions might help you trouble shoot it.
    • If it works with an old video card that doesn't require the same power, you may have an issue with the power supply.
    • If the old video card uses a different port, e.g. PCI vs PCI express it may point to the port on your mother board being a problem.
    You may need to rule out software corruption.. e.g. does it have the same problem with a fresh build of XP? can you swap the hard drives and do a fresh install?
     
  7. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1

    these are all good options. in answer to your questiions: the old card uses less power and is in the same port (pci express). the power supply is less than a year old and the only problem i am having is with the game itself. seems like everything else is running fine. as to the fresh install, yes i have a almost empty hardrive that i can put xp on and give that a shot. sounds like a project for Monday. I want to thank you for your reply and will post results as soon as i get some.
     
    #7 Callador44, Nov 11, 2012
    Last edited: Nov 11, 2012
  8. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Ok, so here is what i found this morning while looking at the Device Manager. The Radeon driver was just fine, as i stated before, but after looking deeper into the Sound, video and game controler, I found a listing for an AMD HD audio device that was not working. I let the computer search for a driver, installed same, and low and behold the game is now running as it should. NO LAG, no wavey picture, not any of the slow mouse movements. So, yes it was a driver, but not the one any of us thought it should be. By the way i have onboard audio and it isn't AMD but if it works I am not going to complain. I ended up with a new, better AMD 6450 vid card that has 2 gigs of onboard memory instead of the 512 i had on the older one, CompUSA gave me a refund for the first one, even though it was out of the return period but still within the manufacturers warrentee. Plus the new one had a rebate and it only cost me $5 to upgrade.

    I also posted this problem on the Statics TECH board but got now replies as of yet. I will post there too, so they can stop scrating their heads and wondering what went wrong. Thanks again for all the help and information, it atleast lead me in the right direction so i could find what i evidently overlooked in the past couple of days, because i never saw that conflict indicator until today.
     
    #8 Callador44, Nov 12, 2012
    Last edited: Nov 12, 2012
  9. Lyconis

    Lyconis Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 20, 2008
    Messages:
    508
    Likes Received:
    68
    Interesting, a feature of the HDMI ports for the audio.

    Even if the equipment is new I'd still suspect is as a potential problem, on the grounds of manufacturer faulty equipment. The only issue I ran into was when I first installed the ATI drivers for Linux, only had a random system crash while running UO in VirtualBox. Turned out to be a bad set of manufacturer drivers which was causing a kernel panic.

    The wife is running on Windows with the same video card I have, after cleaning out a few things in Autoruns including the ATI support features, I noticed something in the device manager and some audio features. Sounds like the manufacture drivers didn't solve the audio warning in device manager. I'll keep that in mind if I notice issues on her system.

    Glad you got the fix and shared it. Hope you didn't have to do a complete system wipe.
     
  10. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,175
    I seem to remember a problem some years ago that had everyone scratching their heads over their video cards and someone eventually finding the fault was actually caused by a sound issue. Something to always keep in mind, apparent video problems aren't always directly video linked.
     
    IanJames likes this.
  11. IanJames

    IanJames Certifiable
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    1,769
    Likes Received:
    101
    Glad you got it worked out!
     
  12. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    i guess i was lucky and didn't have to mess with windows at all. Your mentioning of the Autoruns brings up other issues. I did the same thing but only after the origianal problem started, thinking i might be able to clean up dead files and such. i am now wondering if i might have compounded the problem.
     
  13. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    Thank you for your support. P.S. Sara Dale says Hi.
     
  14. Callador44

    Callador44 Visitor

    Joined:
    Nov 9, 2012
    Messages:
    9
    Likes Received:
    1
    I might have found it sooner if i looked at all of the tabs in the Device Manager.