1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

I am still not able to connect to Utlima Online...

Discussion in 'UHall' started by Dorinda, Mar 28, 2013.

  1. Dorinda

    Dorinda Seasoned Veteran
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 6, 2008
    Messages:
    309
    Likes Received:
    27
  2. Becca

    Becca Journeyman
    Professional Stratics Veteran Campaign Supporter

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    137
    Likes Received:
    54
    I cant log in either
     
  3. old gypsy

    old gypsy Grand Poobah
    Professional Stratics Veteran Campaign Patron PITMUCK

    Joined:
    Dec 18, 2010
    Messages:
    5,842
    Likes Received:
    5,282
    Well, it's after 5 a.m. (Eastern) and I can't log in either. Guess I'll go back to bed. :rolleyes:
     
  4. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,175
  5. KLOMP

    KLOMP Sage

    Joined:
    Oct 27, 2012
    Messages:
    519
    Likes Received:
    534
    I'm not editing a god damned system file. This incompetent game will work when I click on it, like it's supposed to, or it's not getting any more money.
     
    #5 KLOMP, Mar 28, 2013
    Last edited: Mar 28, 2013
    hen, kulder, Lightfoot and 3 others like this.
  6. BeaIank

    BeaIank Babbling Loonie
    Stratics Veteran Campaign Supporter

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    2,278
    Likes Received:
    1,582
    Well, it is not like they have any control over worldwide DNS propagation...
     
  7. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,175
    It's not the game that's the problem, it's that your internet can't find it. Editing that file merely gives it the address to go to. You change it back later, once the dns has sorted itself out, to avoid it going to the wrong address should it change again.
     
  8. BeaIank

    BeaIank Babbling Loonie
    Stratics Veteran Campaign Supporter

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    2,278
    Likes Received:
    1,582
    Sometimes, something as simple as running the command prompt as administrator and typing in the following fixes it:

    ipconfig /flushdns
     
    Jusenkyo Guide likes this.
  9. HP_Zoro_HP

    HP_Zoro_HP Seasoned Veteran

    Joined:
    Aug 19, 2012
    Messages:
    348
    Likes Received:
    40
    i'm with him :yell:
     
  10. cazador

    cazador Crazed Zealot
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 30, 2010
    Messages:
    3,776
    Likes Received:
    1,526
    Ya I'm not about editing system files to play..

    Not sure why it just doesn't work..
     
  11. Jusenkyo Guide

    Jusenkyo Guide Visitor
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 19, 2003
    Messages:
    20
    Likes Received:
    1
    Thank you. That worked for me, didn't need to change any files either. Just go to "Start"-"Accessories"-"Command Prompt"-type it in and hit enter. You may need to right+click Command Prompt and run as Administrator. Hopefully it will work for others too.
     
    #11 Jusenkyo Guide, Mar 28, 2013
    Last edited: Mar 28, 2013
  12. BeaIank

    BeaIank Babbling Loonie
    Stratics Veteran Campaign Supporter

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    2,278
    Likes Received:
    1,582
    I will try to explain why it doesn't in a simple way:

    The devs update the DNS at their server for the address (login.ultima.com, for this example).
    Server starts spreading the word: "Hello my dear fellow DNS servers, login.ultima.com is now on this new IP"
    That's all they can do about it.
    Now the other DNS servers across the world will ask their DNS server for the IP for login.ultima.com when their DNS cache expires.
    Here is the tricky part. The DNS cache will expire at different times at different servers, and while it doesn't, those servers will be pointing to the old IP.
    It can take seconds, it can take days for some servers.
    Depending on where you are, you might be being served by a DNS server whose cache hasn't expired yet and it doesn't have the right IP.
    With that, you can't connect.

    Hope I made it simple enough.
     
    Jusenkyo Guide likes this.
  13. Grace of Minoc

    Grace of Minoc Journeyman

    Joined:
    Oct 3, 2012
    Messages:
    104
    Likes Received:
    33
    didnt work *sigh*
     
  14. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,175
    No, a simple dns flush didn't work for me either - which is why I edited my hosts file. I'm actually more comfortable with that than messing around with the auto dns option that has been talked about. It's complicated and I don't understand what the possible implications might be.
     
  15. weins201

    weins201 Certifiable
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 14, 2008
    Messages:
    1,686
    Likes Received:
    266
    the fix is posted stop whining do it
     
    Viper09 likes this.
  16. old gypsy

    old gypsy Grand Poobah
    Professional Stratics Veteran Campaign Patron PITMUCK

    Joined:
    Dec 18, 2010
    Messages:
    5,842
    Likes Received:
    5,282
    As someone who is essentially computer "illiterate" [beyond being able to hit the right key when everything is working normally], I'm going to wait until the problem is resolved.
     
    Parnoc likes this.
  17. KLOMP

    KLOMP Sage

    Joined:
    Oct 27, 2012
    Messages:
    519
    Likes Received:
    534
    I never had to do any of this to play WoW. It just worked.
     
  18. MalagAste

    MalagAste Belaern d'Zhaunil
    Reporter Professional Stratics Veteran Stratics Legend Campaign Supporter Royal Knight

    Joined:
    Aug 21, 2000
    Messages:
    18,973
    Likes Received:
    5,458
    Mesanna was working on it and it is fixed far as I know now.
     
  19. GarthGrey

    GarthGrey Crazed Zealot
    Stratics Veteran Stratics Legend GoT

    Joined:
    Mar 18, 2003
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    1,394
    So they fixed it with a patch ?
     
  20. Parnoc

    Parnoc Lore Master
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jan 25, 2004
    Messages:
    1,066
    Likes Received:
    483
    Didn't work for me either.
     
  21. Love them Redheads

    Love them Redheads Adventurer

    Joined:
    Feb 19, 2013
    Messages:
    47
    Likes Received:
    26
    Just wondering if the people who it didn't work for are using routers as I'm assuming this doesn't work if you use a router.
     
  22. SlobberKnocker

    SlobberKnocker Slightly Crazed

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,388
    Likes Received:
    446
    you dont always have to be an enabler. god its like your bought and paid for. the post below yours is correct. its SUPPOSED TO WORK WHEN YOU CLICK ON IT.

    guess they never heard of customer service where u come from.
     
  23. SlobberKnocker

    SlobberKnocker Slightly Crazed

    Joined:
    Mar 4, 2012
    Messages:
    1,388
    Likes Received:
    446
    on another note, my wife gave me a good sized honey do list today. guess i'll have no distractions and bang that out.
     
    kulder likes this.
  24. MalagAste

    MalagAste Belaern d'Zhaunil
    Reporter Professional Stratics Veteran Stratics Legend Campaign Supporter Royal Knight

    Joined:
    Aug 21, 2000
    Messages:
    18,973
    Likes Received:
    5,458
    I use a router works fine for me.
     
  25. Cetric

    Cetric Grand Inquisitor
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 1, 2008
    Messages:
    4,110
    Likes Received:
    907
    My guess is the server moved, along with the ip, and DNS across the internet has not associated the new ip address to the name yet. I've seen this ebfore with other things, and the only thing that can fix it is time. EA has no control over that, however they should have known it would happen. The host file fix is a bandaid to get around the fact that whatever you use for dns, or what your dns uses for dns, doesn't know of the change yet.
     
  26. Aurelius

    Aurelius Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 26, 2004
    Messages:
    2,756
    Likes Received:
    689
    Interesting response to people who try help you out. Next time you have a problem, remind me we should just laugh and ignore you, since clearly trying to help out just makes you even crankier than you were beforehand.
     
    Tazar likes this.