1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

Posting a Simple Picture

Discussion in 'Stratics Help and Suggestions' started by Petra Fyde, Sep 10, 2013.

  1. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,172
    Petra Fyde submitted a new Article:

    Posting A Simple Picture

    Read more about this article here...
     
    #1 Petra Fyde, Sep 10, 2013
    Last edited by a moderator: Jul 14, 2015
  2. G.v.P

    G.v.P Stratics Legend
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 11, 2004
    Messages:
    9,644
    Likes Received:
    831
    but keep in mind .png will make for nicer looker images as far as Ultima art is concerned! .jpg will afford smaller file sizes, though.
     
  3. Spiritless

    Spiritless Seasoned Veteran
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    486
    Likes Received:
    466
    Or you could just use the Snipping Tool which comes with W7 in Accessories which removes the cropping/pasting into Paint entirely.
     
    FrejaSP likes this.
  4. DJAd

    DJAd Stratics Legend
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    7,935
    Likes Received:
    3,587
    It always makes me chuckle when I see people take photos of their computer screen then post them up. Nice guide Petra. Very much needed I think.
     
  5. G.v.P

    G.v.P Stratics Legend
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 11, 2004
    Messages:
    9,644
    Likes Received:
    831
    When I first started to mess around with dual monitors, I didn't realize I had it set to dual sometimes until I hit print screen and had...another screen in the capture ;D (I had my second monitor on a switch, so sometimes it was displaying my second computer, sometimes my first).
     
  6. MalagAste

    MalagAste Belaern d'Zhaunil
    Reporter Professional Governor Stratics Veteran Stratics Legend Campaign Supporter Royal Knight

    Joined:
    Aug 21, 2000
    Messages:
    18,960
    Likes Received:
    5,449
    I'm always fascinated to see how other folk set up their gameplay windows and such.
     
    Deep Ellum Dan likes this.
  7. Shamus Turlough

    Shamus Turlough Lore Master
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    May 19, 2008
    Messages:
    1,066
    Likes Received:
    207
    Pressing alt+print screen will take a screenshot of ONLY the active window.
     
  8. Voodoo Bad Mojo

    Voodoo Bad Mojo Lore Master
    Stratics Veteran Stratics Legend 4H

    Joined:
    Aug 28, 2004
    Messages:
    1,166
    Likes Received:
    504
    oh.... so we dont need to use photobucket anymore, we can upload pics directly to stratics now?

    interesting.
     
  9. BigEv

    BigEv Lore Master
    Stratics Veteran

    Joined:
    Apr 29, 2009
    Messages:
    1,159
    Likes Received:
    119
    Well nice thread on how to post a pic but this way has NEVER worked for me. The printscreen button does nothing for me. I have followed these steps exactly and in different ways with print screen button. Just doesn't work for me. Nothing is ever there to paste or copy over to paint. I know this way works for many so this thread is spot on for most but for me....nope. Maybe my button broken but it is a newer keyboard and my last one it never worked either. Hence I try to never post pics and Im not going to download extra programs just so my pics will looks nice. So if you ever see a pic from me it will be a photo, might not look nice but I bet you I will never hear "your pic is too small to make out the items or wording" So when and if you do see a pic from me, u may chuckle if u like at the "photo" cause it doesnt hurt me any but that photo is way easier for me to do then all this print screen,cropin, etc etc as I've tried and doesn't work for me.
     
  10. DJAd

    DJAd Stratics Legend
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    7,935
    Likes Received:
    3,587
    Oh me also. Sorry I mean when they literally take a photo with a camera of their screen rather than taking a screenshot.
     
    Deep Ellum Dan likes this.
  11. drcossack

    drcossack Babbling Loonie
    Governor Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    2,714
    Likes Received:
    585
    I've always used imageshack. Petra, what version of paint is that? From the layout, I'd say 2007? I think I have 2003 (though I'm not sure where to check the year, nor do I use ti often enough to care), which, afaik, doesn't have a crop option.
     
  12. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,172
    I have windows 7 on my pc. In an older version use the 'select' to draw a box around the relevant part then 'cut' and 'paste' into a new image. You can grab the bottom corner of the white area and shrink it down to the actual image.
     
  13. The Zog historian

    The Zog historian Babbling Loonie
    Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    870
    I use GIMP for more sophisticated manipulation, but my favorite for quick cropping is IrfanView. Open it, paste the screenshot, select the area, Ctrl-Y to crop, save.
     
  14. Leonidas

    Leonidas Seasoned Veteran

    Joined:
    Nov 5, 2012
    Messages:
    395
    Likes Received:
    86
    Or just use an app like "jing" to get a screenshot/video in a couple of clicks.
     
  15. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,172
    :) personally I use paint.net, but this guide is meant for people who don't have, or want, specialist image editing software and simply want an answer to 'how do I post a picture on the boards?'
     
    whiterabbit and GarthGrey like this.
  16. Leonidas

    Leonidas Seasoned Veteran

    Joined:
    Nov 5, 2012
    Messages:
    395
    Likes Received:
    86
  17. Velvathos

    Velvathos Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 13, 2008
    Messages:
    783
    Likes Received:
    159
    http://www.gadwin.com/download/

    *scroll down to the bottom*

    This is a program I use, it is free known as Gadwin Printscreen and all I have to do is hit print screen on my keyboard to automatically have a JPEG picture saved into a file of my choosing without having to use paint to copy and paste.. Also, I set the source to "Rectangular Area" which means ever time I take a screenshot I get to highlight the area of the game that I want to save only, so that it is already cropped and so all I gotta do is use print and my left mouse button and I get a already cropped and saved photo into a file.. I do a lot of roleplaying and this comes in handy for "writing reports" which I like to do a lot of and then I use paint to put them together.. They turn out like this..

    http://www.uoforums.com/showthread.php?t=99986&p=631522#post631522

    This is where this program comes in handy.. ;)
     
  18. Katrena

    Katrena Sage
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Jul 25, 2006
    Messages:
    612
    Likes Received:
    118
    How would I take a picture of a spreadsheet that is bigger than the screen?
     
  19. DJAd

    DJAd Stratics Legend
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    7,935
    Likes Received:
    3,587
    You would have to take multiple screenshots and stitch them together in a photo editing app.
     
  20. The Zog historian

    The Zog historian Babbling Loonie
    Stratics Veteran

    Joined:
    Feb 25, 2010
    Messages:
    2,165
    Likes Received:
    870
    There are a lot of good freeware stitchers out there, but not having tried any, have you found any that keep UO's pixel-by-pixel accuracy? For UO, I post multiple screenshots into Paint, since it's easy to choose a rectangular area and slide it around. This one took six screenshots, as I recall, three across and two down. Ordinarily 800x1100 would need only two screenshots, but more were needed to overlap each other and not have my character appear.

    Asuka fountain house.png
     
  21. Wenchkin

    Wenchkin Babbling Loonie
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    2,779
    Likes Received:
    434
    I used to have a few screenshot grabbing utilities when I used Windows, you basically set up which section of the screen to grab and assign a shortcut key for the "camera" I used them just to get screenies during events, but you could use them if your print screen key is broken.

    Wenchy
     
  22. Lord Frodo

    Lord Frodo Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 12, 2008
    Messages:
    5,808
    Likes Received:
    2,311
    What are you using as your OS if you are not using Windows?
     
  23. Wenchkin

    Wenchkin Babbling Loonie
    Stratics Veteran Alumni

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    2,779
    Likes Received:
    434
    Linux :)

    Wenchy
     
  24. Yadd of Legends

    Yadd of Legends Certifiable
    Campaign Supporter

    Joined:
    May 18, 2012
    Messages:
    1,873
    Likes Received:
    1,019
    Can I have the latest on this please? Are we supposed to be able to simply copy and paste a jpg from the PC or do we need to use a link like photo bucket or image shack? I've tried both and not gotten either method to work for me (I just see some little icon that says IMG or something, then I deleted the attempt. Using Windows 8, not doing something right, I suppose)

    Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
     
  25. Gilmour

    Gilmour Certifiable
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Nov 19, 2003
    Messages:
    1,841
    Likes Received:
    274
    My friend did a 1:1 new magincia this method, needless to say, he was bored.. ;)
     
  26. Petra Fyde

    Petra Fyde Peerless Chatterbox
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Jan 5, 2001
    Messages:
    30,889
    Likes Received:
    5,172
    No, you don't need photo bucket or image shack. If you follow the guide above carefully you'll see that it tells you how to upload the image from your pc to the forum.
     
  27. DJAd

    DJAd Stratics Legend
    Stratics Veteran

    Joined:
    Aug 17, 2007
    Messages:
    7,935
    Likes Received:
    3,587
    I prefer http://imgur.com as you don't need to signup or be a member.
     
  28. Yadd of Legends

    Yadd of Legends Certifiable
    Campaign Supporter

    Joined:
    May 18, 2012
    Messages:
    1,873
    Likes Received:
    1,019
    taylor downey.jpg
    I see. For the record, my problem was going with what seemed natural from the layout of the screen. There is an icon at the top that looks like a photo that says "insert/edit image." Now, wouldn't you think that's what you would use to to insert an image? Apparently not, since it never worked for me. Taking Petra's advice, I re-read her post and used "upload a file" instead (a photo is not an "image" but a "file"?) - and that worked. BTW, the test photo is Taylor on the left and Robert Downey Jr. on the right.
     
    AirmidCecht and Taylor like this.
  29. Yadd of Legends

    Yadd of Legends Certifiable
    Campaign Supporter

    Joined:
    May 18, 2012
    Messages:
    1,873
    Likes Received:
    1,019
    See reply to Petra. Once you figure out the syntax, it seems easier uploading directly from your PC, unless you have some security objection to that.