1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

[Mining] Prospector's Tool question

Discussion in 'UO Craftsman' started by gortman, Feb 26, 2010.

  1. gortman

    gortman Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Dec 11, 2009
    Messages:
    630
    Likes Received:
    0
    For background, I use the EC and the target by resource macro.

    Sometimes I notice when using the prospector's tool that I get a different grade of ore from the spot than what the tool tells me I should get. It may say that dull copper can be mined here but then I may get a hit or two of shadow iron ore from that spot, along with dull copper and regular iron ore.

    Is that intended?
     
  2. Hildebrand

    Hildebrand Certifiable
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Oct 12, 2005
    Messages:
    1,697
    Likes Received:
    1
    Happens to me too, but I have an Elf miner. I think Elves have random chance to get misc ores.
     
  3. Riply

    Riply Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 26, 2008
    Messages:
    929
    Likes Received:
    187
    I cant get the prospectors tool to work, do you have to read a book or something? Plus does anyone know where you acquire the knowledge to mine for the normal gems, I heard its in the new gargoyle city, any clue as to where. Perhaps on the jewelers shop? Thx in advance
     
  4. gortman

    gortman Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Dec 11, 2009
    Messages:
    630
    Likes Received:
    0
    You have to strike the spot with a shovel or pick one time before using the prospector's tool. Give that a try - should work.
     
  5. miss uo

    miss uo Guest

    Can be purchased at the Blacksmith shop in Ter Mur Mining Quality Gems.
     
  6. Basara

    Basara UO Forum Moderator
    Moderator Professional Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend Campaign Supporter

    Joined:
    Jul 16, 2003
    Messages:
    8,457
    Likes Received:
    582
    Using the prospector tool once, will only affect 1 resource square.

    Target by resource will typically find 2-4 different squares that you can mine from where you stand.

    The other color ores (and probably some of what you are mining of the main color and iron) are coming from unaltered different squares than the one you hit with the PT.
     
  7. Storm

    Storm UO Forum Moderator
    Moderator Professional Premium Wiki Moderator Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    7,469
    Likes Received:
    361
    if you are using the prospector tool you are better off not using target by resource in my opinion!
     
  8. gortman

    gortman Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Dec 11, 2009
    Messages:
    630
    Likes Received:
    0
    No kidding. I had no idea the prospector's tool and target by resource didn't target the same resource area. Guess I will have to alter my macro!

    Thanks for the info Basara! You are the king! :)