1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.
  2. Greetings Guest!!

    In order to combat SPAM on the forums, all users are required to have a minimum of 2 posts before they can submit links in any post or thread.

    Dismiss Notice

UO Keeps Crashing For ME--HELP! <3 <3 <3

Discussion in 'UHall' started by legendsguy, Feb 21, 2014.

  1. legendsguy

    legendsguy Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    695
    Likes Received:
    138
    I have been using UO for awhile now without any trouble (you know, 10 years or so). Then I went to take a nap last night around 6pm est so I logged out of UO. Then when I returned at approximately 7:40pm est I found that the client would no longer work without crashing immediately.

    Description:

    I am able to enter my username and password and I am able to select a server. I can even select a character! But after that the client hangs for bout 10 seconds before crashing.

    I have rebooted my computer several times, I have restarted UO in Administrator. But still nothing.

    The first person to successfully tell me how to fix my computer will get ATLANTIC/LEGENDS 5 million gold -or- SIEGE PERILOUS 1 million gold. Thank you!
     
    #1 legendsguy, Feb 21, 2014
    Last edited by a moderator: Feb 21, 2014
  2. Jade of Sonoma

    Jade of Sonoma Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    2,319
    Likes Received:
    166
    One of these days I will record how I fixed things so I would have an answer for questions like this from other players. I know I did not jump through hoops like deleting and reinstalling the game. I was having the same problem as you. Now I forget exactly what I did to cure the problem. There is usually a SIMPLE way to fix some major problems. So - -

    Are you playing in Classic or Enhanced version of UO?
    If in Classic try this:

    Right Click on the UO icon on your desktop.
    Click on Properties
    Click on Compatibility
    Change to Run game in Windows XP (service pack 3) That is what I chose.


    Not interested in your reward if this works. Just trying to help.
     
    #2 Jade of Sonoma, Feb 21, 2014
    Last edited: Feb 21, 2014
    Ox AO likes this.
  3. Winter

    Winter Lore Keeper

    Joined:
    Mar 19, 2013
    Messages:
    996
    Likes Received:
    716
    You may have to delete your character profile, and let the game recreate it when you log back in. Corrupt profiles can do that.

    Does it crash for all shards and characters?
     
  4. funkymonkey

    funkymonkey Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    961
    Likes Received:
    162
    You may want to crop your account window...
     
  5. legendsguy

    legendsguy Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    695
    Likes Received:
    138
    It does it for every character on every shard, Winter. :( And I'm unsure what you meant by your comment, funkymonkey. :confused2:

    I tried running in Windows XP like you said, Jade of Sonoma, but still no dice though I do appreciate your suggestion! :thumbup:

    This is all just so crazy because I mean, I can't fathom what I could have done to make it just.. SUDDENLY stop working. Any other suggestions are appreciated as I continue to fiddle with it! :mad:
     
  6. Viper09

    Viper09 Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    6,680
    Likes Received:
    824
    Have you attempted reinstalling the game? I know it's something everyone hates to do, but sometimes it does work.
     
  7. Lythos-

    Lythos- Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 20, 2007
    Messages:
    898
    Likes Received:
    575
    1)right click icon
    2)click properties
    3)choose compatibility option
    4)make sure it's running compatibility with windows XP service pack

    You're welcome. ;)
     
  8. Lythos-

    Lythos- Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 20, 2007
    Messages:
    898
    Likes Received:
    575
    Rofl you beat me to it.
     
  9. Viper09

    Viper09 Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    6,680
    Likes Received:
    824
    It didn't work for him, Lythos.
     
    #9 Viper09, Feb 21, 2014
    Last edited: Feb 21, 2014
  10. Lythos-

    Lythos- Lore Keeper
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 20, 2007
    Messages:
    898
    Likes Received:
    575
    Weird. Looks exactly like the compatibility issue.

    Are you able to log into ANY shards? Does it crash after you try to log in? Where Is the character logged out at?
     
  11. legendsguy

    legendsguy Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    695
    Likes Received:
    138
    No, I have tried logging into several different shards and nothing works for me. :cursing:
     
  12. Jade of Sonoma

    Jade of Sonoma Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    2,319
    Likes Received:
    166
    I used compatibility change = Windows XP (service pack 3) Try all the different compatibilities. I think everyone is close to a solution for you when it comes to compatibility.

    I recall also setting something else in Macro Options which had a good effect.

    Click on options on Paper Doll.
    Click TOP RH Icon for INTERFACE options.
    Check Box: Run mouse in a separate thread.
     
  13. Jade of Sonoma

    Jade of Sonoma Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    2,319
    Likes Received:
    166
    Thought of something else. For no reason I was having problems logging in and crashing .. so I came here for help, and someone asked me, "Are you putting a space after your log-in account name?

    Sure enough I would type in my Account Name and hit the space bar. Then I would type in the password. I -was typing fast and adding the space as though I was typing a sentence using Name- space -password.
    But I think that might be connected to "fatal Error" messages.

    Anyhow watch and see if that is the problem. Do it deliberately. Sometimes the simplest thing can cause a major problem.
     
    #13 Jade of Sonoma, Feb 21, 2014
    Last edited: Feb 21, 2014
  14. BeaIank

    BeaIank Babbling Loonie
    Stratics Veteran Campaign Supporter

    Joined:
    Nov 4, 2011
    Messages:
    2,279
    Likes Received:
    1,585
    Try running the patcher and checking the Perform Full File Check checkbox.
    You may have a corrupted file on your install. If that is the case, the patcher will download the proper file from the server.
     
  15. Angel of Sonoma

    Angel of Sonoma Certifiable
    Stratics Veteran Stratics Legend Campaign Supporter

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    1,737
    Likes Received:
    1,667
    I've run into this before too. I don't remember the exact fix but it had something to do with starting UO in full screen mode and the display resolution. My display (in control panel) is set to 1366 x 768. And in the uo.cfg file FullScreen=off.
     
    Jade of Sonoma likes this.
  16. legendsguy

    legendsguy Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    695
    Likes Received:
    138
    I know this is going to sound very odd but last night I let my computer 'Perform Full File Check' while I was sleeping, er, since I have such a slow connection. I awoke to the news that a patch had failed and the file check had stopped.

    Now, that's all well and good except that it seems to have created ANOTHER problem! I can't even get to the log-in screen now because it keeps failing to patch--which is odd, since I didn't know there was even a new patch. Anyhow, I have a screenshot that might be of some help. error1.JPG
     
  17. Jade of Sonoma

    Jade of Sonoma Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    2,319
    Likes Received:
    166
     
  18. Jade of Sonoma

    Jade of Sonoma Babbling Loonie
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2004
    Messages:
    2,319
    Likes Received:
    166
  19. Viper09

    Viper09 Grand Poobah
    Stratics Veteran

    Joined:
    May 16, 2008
    Messages:
    6,680
    Likes Received:
    824
    Have you tried just re-installing the game?
     
  20. Frarc

    Frarc Stratics Legend
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Mar 18, 2003
    Messages:
    7,770
    Likes Received:
    1,132
    Can try to check "Perform full file check" at the patcher before it tries to patch.
     
  21. Ludes

    Ludes Babbling Loonie
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    648
    One time when I had a patch fail I had to go into the UO folder and delete the contents of the patch folder and start again.
     
    legendsguy likes this.
  22. MOSMOS

    MOSMOS Adventurer
    Stratics Veteran Stratics Legend

    Joined:
    Nov 23, 2004
    Messages:
    44
    Likes Received:
    3
    May be try one thing, del your macro2d.txt let it re-create again.
     
  23. legendsguy

    legendsguy Sage
    Stratics Veteran

    Joined:
    Jun 7, 2008
    Messages:
    695
    Likes Received:
    138
    Of all the things I have tried, this is the one that made UO work again!! I went into my UO folder and found the corrupted patch, deleted it, then let the patch recreate itself. I am writing this solution in case someone else has this issue.

    Also, Ludes, feel free to see me for a reward! But truly, I want to thank everyone in this thread who helped me out. I was apprehensive at first about trying to ask the community for help, but everyone really came to my aide and I thank you. :D
     
    Blaeke likes this.
  24. Ludes

    Ludes Babbling Loonie
    Stratics Veteran Alumni Stratics Legend

    Joined:
    Feb 25, 2004
    Messages:
    2,382
    Likes Received:
    648
    Glad I could help.
     
    Blaeke likes this.